به گزارش مرکز خبر حوزه، حجتالاسلام والمسلمین خسروپناه، صبح امروز در همایش معرفةالنبی(ص) با موضوع «آیینه جمال و جلال حق» که در سینما تربیت برگزار شد، با اشاره به اینکه فرهنگ اسلامی، فرهنگ أصیلی است که امروز در جامعه وجود دارد، گفت: در مقابل فرهنگ اسلامی، ضدفرهنگها و خرده فرهنگهایی وجود دارد که در جای جای ایران اسلامی دیده میشود.
وی با بیان اینکه امروز در جامعه دو نوع آسیب بینشی و کُنشی وجود دارد، خاطرنشان کرد: آسیبهای بینشی در جامعه را میتوان به دو آسیب بینش روشنفکرانه و بینش خرافی تقسیم کرد.
این محقق و پژوهشگر حوزوی ادامه داد: آسیب روشنفکرانه به شبهاتی گفته میشود که امروز تحت عنوان کلام جدید مطرح میشود و طراحان آن به نفی ضرورت تقلید و قطع ارتباط مرجعیت با مردم میپردازند و این نظریه را مطرح میکنند که دین نباید وارد سیاست شود!
*رواج بینش خرافی در جامعه
این استاد حوزه همچنین به بینش خرافی اشاره کرد و خاطرنشان ساخت: بینش خرافی دومین قسم از آسیبهای بینشی است که متأسفانه رواج زیادی در جامعه پیدا کرده است؛ در این نوع بینش، ادعاهای مهدویت، علم به غیب، ادعای ارتباط با عالم غیب و ... مطرح میشود.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی قم با اشاره به اینکه قسم دوم از آسیبها که امروز در جامعه بیداد میکند، آسیب کُنشی است، اظهار داشت: یکی از پدیدههایی که با نام آسیب کُنشی در جامعه مطرح می باشد، ابتذال فرهنگی در ایران است که این پدیده روزی از دانشگاهها شروع شد و بعد به دبیرستانهای کشیده شد و امروز ما شاهد آن هستیم که در مقاطع راهنمایی مدارس هم به چشم میخورد.
حجتالاسلام والمسلمین خسروپناه با اشاره به اینکه سینما، موسیقی و رمان، سه عامل أصلی وجود ابتذال فرهنگی در کشور هستند، اذعان داشت: این ابتذال در ابتدا از سینمای هالیوود شروع شد و بعد به سینمای ایران هم سرایت کرد.
وی ادامه داد: اگر سی سال قبل به فیلمهای دینی هالیوود نگاه میکردیم، میدیدیم که در فیلمهایی که موضوع آن، جنگ حق در برابر باطل بود، حق پیروز میشد. بعد از گذشت 15 سال از آن فیلمها، در این جنگها، طرفی که پیروز میشد مشخص نبود و الان نزدیک به هشت سال است که در این جنگها باطل پیروز میشود.
*موسیقیهایی که ضرر آن از مواد مخدر بیشتر است
این استاد حوزه اضافه کرد: یکی دیگر از عوامل ابتذال فرهنگی در ایران بحث موسیقی است؛ امروز دیگر موسیقی سنتی به کناری رفته و موسیقیهایی از قبیل راک، متاد، پاپ و ... به میدان آمده است. در این نوع از موسیقیها شعرهای ضداخلاقی زیادی خوانده میشود و کلمات رکیک، وجود یأس و ناامیدی در آن به وفور یافت میگردد و میتوان گفت که ضرر این نوع از موسیقیها از مواد مخدر بیشتر است.
*رمانهایی که ابتذال در آنها موج میزند!
این استاد دانشگاه به ارزیابی کتابهای رمان هم پرداخت و تصریح کرد: در بسیاری از رمانها نتیجهای به دست میآید که یأس و ناامیدی در آن موج میزند و معمولا در آنها به رابطه دختر و پسر یا خیانت زن شوهردار یا بالعکس پرداخته میشود؛ همین رمانها باعث بلوغ زودرس جوانان میشود؛ البته چند سالی است که رمانهایی با موضوعات مذهبی به میدان آمده که توانسته جو خوبی را در بین این رمانها ایجاد کند.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی به سیره پیامبر اکرم(ص) در مقابله با انحرافات اشاره کرد و گفت: ما وقتی نگاهی به وقایع صدراسلام میاندازیم، میبینیم که همین جریانهای انحرافی در آن زمان هم وجود داشته است و امروز با شکل و شمایل دیگری در جامعه امروز ایران نمایان است.
حجتالاسلام والمسلمین خسروپناه خاطرنشان کرد: پیامبر(ص) با آنهایی که میخواستند مدبرانه این انحرافات را ایجاد کنند، برخورد میکرد و به آنها تازیانه میزد و در بعضی مواقع آنها را تبعید میکرد.
وی به یکی دیگر از شیوههای رسول گرامی اسلام(ص) در برخورد با انحرافات اشاره کرده و اظهار داشت: شیوه دیگر پیامبر(ص) برای مقابله با انحرافات، تدبیر اخلاقی بود که آن را به بهترین نحو انجام میدادند.
* دردها را بشناسیم
این استاد حوزه در پایان با اشاره به اینکه اساتید معارف دینی باید سطح علمی خود را بالاتر ببرند، اذعان داشت: در حل آسیبهای اجتماعی غیر از علم، حلم نیز نیاز است و اساتید معارف دینی باید در این زمینه دردها را بشناسند و ابتداء به صحبتهای شخصی که مشکل معارفی دارد، گوش دهند و بعد به حل آن بپردازند.